Sıkça Sorulan Sorular

 

1.Staj/Uygulama yeri bildirim ve kabul formunu (staj başvuru belgesi) Kariyer Merkezine ne zaman teslim etmeliyim?

-Staj/uygulamaya başlama tarihinden 5 iş günü önce elden teslim edilmelidir. Formdaki onay bölümündeki imzalar tam olduğu sürece kariyermerkezi@uskudar.edu.tr adresine mail olarak da formunuzu atabilirsiniz.

 

2.Staj/Uygulama yeri kabul ve bildirim formunu kime onaylatmalıyım?

-Fakülte Dekanı ve Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü tarafından Staj Koordinatörü olarak görevlendirilen hocalarınızdan veya danışman hocalarınızdan onay alabilirsiniz. Aynı zamanda staj yapacağınız işyerinden de kaşe ve imza almalısınız.

 

3.Sigorta belgeme nasıl ulaşabilirim?

-Staj/uygulamaya başlama tarihinden 1 iş günü öncesinde veya aynı gün “st” uzantılı mail adreslerinize gönderilmektedir. E-devlet üzerinden 4a işe giriş-çıkış bildirgesi olarak arattığınızda da sigortanıza ulaşabilirsiniz.

SBF ve SHMYO öğrencileri içinde önceden de staja/uygulamaya çıkmış öğrencilerimizin sigortaları önceki başladıkları tarihte gönderilmiştir, aynı belge yeni staj/uygulamalarında da geçerli olacaktır. 

 

4.St mail adresime nasıl giriş yapabilirim?

-Konuyla ilgili olarak Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile görüşmeniz gerekmektedir.

İlgili link: https://bt.uskudar.edu.tr/btmail

 

5.Sigorta belgemin tarihi eski görünüyor. Ne yapmalıyım?

- Staj yapacağınız kurum güncel tarihli evrak talep ediyorsa staja başlamadan önce sigorta belgeniz ile birlikte Kariyer Merkezine gelmeniz gerekmektedir. Belgeniz kaşelenecektir.

 

6.Stajım bitti. Staj defterimi ne zaman, kime teslim etmeliyim?

-Staj defteri staj tamamlandıktan sonraki dönemin ilk iki haftası içinde danışman hocanıza teslim edilir. Staj defteri konusunda sorularınızı danışman hocalarınızla yardımcı olacaktır.

 

7. Cumartesi günü staj yapabilir miyim?

-Danışman hocanız kabul ediyorsa sigorta açısından Kariyer Merkezi açısından bir problem teşkil etmez, dolayısıyla cumartesi günü çalışılan yerlerde staj yapılabilir.

 

8.Staj/uygulama yeri buldum. Başvuru belgemi imzalatacağım. Hocamı bulamıyorum. Ne yapmalıyım?

- Bağlı bulunduğunuz SHMYO Müdürlüğü/Fakülte Dekanlığı ile iletişime geçebilirsiniz.

 

9.Gönüllü staj yapmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

-Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerimiz staj koordinatörlerinden, Fakülte bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerimiz fakülte sekreterliklerine verilecek dilekçe ve Yüksek Lisans bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerimiz ise Enstitü Sekreterliklerine verilecek dilekçe ile gönüllü staj yapma talebinde bulunabilirler. Alınan onay doğrultusunda sigortanız okulumuzca karşılanmaktadır.

 

10.Staj/Uygulama yeri kabul formumun bir örneğini almam gerekli mi?

-Formun bir örneğini saklamanız gerekmektedir. Teslim edilen başvuru belgeleri arşivlenmektedir. Bu sebeple ihtiyaç anında belgenin tedariki öğrenci sorumluluğundadır.

 

11.Ben zaten çalışıyorum. Sigorta yapmanız zorunlu mu?

-Stajınız süresince “iş Kazası ve Meslek Hastalıklarına” yönelik olan sigortanız okulumuz tarafından yapılması zorunludur. Ancak bu durum çalışan sigortanızı etkilememektedir.

 

12. Staja gitmek için başvuru formu teslim etmek zorunlu mudur?

-Staj yerini kendisi bulan/bulacak öğrencilerimizin başvuru formu teslimi zorunludur. Aksi takdirde staj bilgileriniz verilerimize işlenememektedir ve bu staj kabulüne kadar yansımaktadır. Formunuzu kariyer merkezi web sitemizden indirebilir ve çıktısını alabilirsiniz. Stajınız Kariyer Merkezi Daire Başkanlığı tarafından ayarladıysa yani kuruma sizi biz yerleştirdiysek belge teslimine gerek yoktur.

 

13. Sigorta belgem olmadan staja başlayabilir miyim?

- İş kanunu gereği yasal değildir. Mutlaka staja başlamadan e-devletten sigorta durumunuzu kontrol ediniz.

 

14.Stajda devamsızlık kaç gündür?

-Devamsızlıkla ilgili sorularınız için stajla ilgili danışman hocalarınızla görüşebilirsiniz.

 

15. Yurtdışında zorunlu stajımı yaptığımda sigorta yapılıyor mu? 

- Zorunlu stajlarınızda okulumuz tarafından yapılan ‘’İş Kazası ve Meslek Hastalıkları’’ sigortası sadece Türkiye içerisinde geçerlidir. Bu yüzden yurtdışı stajlarınızda sigortanız okul tarafından karşılanamamaktadır. 

 

16.  Ulusal staj programı nedir?

- Ulusal Staj Programı, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından gençlerin iş hayatına daha etkin bir şekilde katılımlarını teşvik etmek ve mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen bir staj programıdır.

 

17. Kimler ulusal staj programına başvurabilir?

- Ortalaması 2.00 ve üzeri olan her üniversite öğrencisi (Tıp ve Diş Fakültesi hariç) Ulusal Staj Programına başvurabilir. Programa başvuru sağlanabilmesi için başvuru koşullarındaki kriterlere dikkat edilmelidir. (ewb syfası için kullanılacak)

Ulusal Staj Programı, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin Kariyer Kapısı’na ait web sayfasındaki başvuru koşulları dikkate alınarak ilgili başvurularınızı yapabilirsiniz. 

 

18. Ulusal Staj Programı'na hangi platform üzerinden başvurulmalıdır?

- Ulusal Staj Programına ilgili link üzerinden başvurulmaktadır.

Ulusal Staj Programı Başvuru Linki: https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr/pages/authentication/login

 

 

19. Öğrencilerin Ulusal Staj Programına tüm gerekli koşulları sağlamasına rağmen E -Devlet kapısında öğrencilik bilgileri güncel değilse ne yapması gerekir? 

- Öğrenciler bilgilerinin güncel olmadığını veya eksik olduğunu düşünüyorsa, öncelikle ÖSYM Aday İşlemleri (https://ais.osym.gov.tr/) sayfasına e-Devlet şifresi ile giriş yaparak "Eğitim Bilgilerim" kısmından güncelleme yapabilir. Eğer ilgili bilgileri bu şekilde güncelleyemiyorsa üniversitenin öğrenci işleri ile iletişime geçebilir.

 

20. Ulusal Staj Programı kapsamında Kariyer Merkezi’ne teslim edilmesi gereken bir evrak var mıdır?

- Ulusal Staj Programı kapsamında staja hak kazanan öğrencilerimizin İş Kazası ve Meslek Hastalıkları sigortası giriş işlemleri için staja hak kazanılan işveren ve danışman hoca kaşe / imzalı staj kabul formunu başlangıç tarihinden beş iş günü öncesinde Kariyer Merkezi’ne teslim etmesi gerekmektedir.

Staj Kabul Formu Linki: https://kariyer.uskudar.edu.tr/uploads/site/2/content/files/uufr068-uygulama-staj-isletmede-mesleki-egitim-yeri-bildirim-ve-kabul-formu.pdf

 

21. Ulusal Staj Programı Staj sürecinde sigorta süreci nasıl işlemektedir?

- Ulusal Staj Programına hak kazanan öğrencilerin İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası kapsamında sosyal güvenlik prim ödemeleri bağlı bulunulan üniversite tarafından karşılanmaktadır. 

 

22. Ulusal Staj Programı başvurumun tamamlandığı bilgisini nereden kontrol edilebilir?

- Kariyer Kapısı’nda sol menüde “Başvuru Durumum” sekmesinden takip edebilirsin. Başvuru sürecinin iki aşamasını da tamamlaman halinde başvuru durumun “Tamamlanan Başvuru”, sürecin yarıda bırakılması halinde ise “Yarım Kalan Başvuru” olarak görünecektir.

 

23. Ulusal Staj Programı'nda staj süresi kaç gündür?

- Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin size sunmuş olduğu tarih aralığında üniversiteden aldığınız onay doğrultusunda staj yapılabilir. 

 

24. Kariyer Kapısı'ndaki e-posta adresi nasıl güncellenebilir ?

- Mevcut e-posta adresinin yanında yer alan yeşil butonda E -Posta adresini güncelle butonuna tıklayarak yeni e-posta adresi girilmesi ve yeni girilen e - posta adresine gönderilen doğrulama kodunun sistemdeki aynı ekranda bulunan alana 90 saniye içerisinde girilmesi gerekmektedir. İlgili linke tıklayarak bilgilerim menüsünden işlem yapabilirsiniz.

Link:  https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr/student/pages/myinformation

 

25. Kariyer Kapısı'ndaki İletişim Bilgileri nasıl güncellenebilir?

- Mevcut telefon numarasının yanında yer alan yeşil butonda "İletişim Bilgilerini Güncelle" butonuna tıklayarak yeni telefon numarasının başında sıfır olmayacak şekilde (5xx xxx xx xx) 10 haneli olarak yazılması ve yeni telefon numarasına gelen doğrulama kodunun sistemdeki aynı ekranda bulunan alana 90 saniye içerisinde girilmesi gerekmektedir. İlgili linke tıklayarak bilgilerim menüsünden işlem yapabilirsiniz.

Link:   https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr/student/pages/myinformation

 

26. İstanbul içerisinde bulunan devlet hastanelerinde yaz stajımı yapabilir miyim? 

- Cumhurbaşkanlığı Ulusal Staj Programı kapsamında Kariyer Kapısı üzerinden bireysel başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz

 

27. İstanbul dışında bulunan devlet hastanelerinde yaz stajımı yapabilir miyim?

- Evet, eğer şehir dışında bulunan hastaneler sizi stajyer olarak kabul edeceklerse hastanelerin evrak süreçlerini tamamlayarak ve ‘’Staj/Uygulama Yeri Bildirim ve Kabul Formu’’ nu Kariyer Merkezine teslim ederek stajınızı yapabilirsiniz. 

 

28. “Staj yapacağım kurum/hastane okulumdan resmi yazı istedi’’ ne yapmalıyım?

- Staj yapacağınız hastane/kurum sizden resmi yazı talep ettiğinde isim, bölüm/sınıf, TC no., yazının yazılacağı kurum ismi, staj tarihleri (başlama/bitiş) staj günlerinizi ve iletişim numaranızı kariyermerkezi@uskudar.edu.tr mail adresine iletmelisiniz. Resmi yazı süreçlerimiz 5-15 gün arasında tamamlanmaktadır. Bu durum İstanbul için devlet hastanelerini kapsamamaktadır. 

 

29. Zorunlu stajımı kurumların hangi birimlerinde yapabilirim? 

- Öğrencilerimizin kurumların hangi birimlerinde ya da hangi alanda/kurumda staj yapabileceklerini staj danışman hocaları onaylamaktadırlar. Öğrencilerimiz bu sorularını danışman hocalarına sorabilirler. 

 

30. Zorunlu staj yapmak için yer bulamadım ne yapabilirim?

- Öğrencilerimiz zorunlu stajlarını yapmak için yer bulamadıklarında Kariyer Merkezi web sitesinden kurumlardan gelen staj ilanlarını takip edebilirler, ek olarak Cumhurbaşkanlığı Ulusal Staj Programına başvuruda bulunabilirler. Kariyer Merkezi Daire Başkanlığı tarafından her yıl bahar döneminde düzenlenen Kariyer Günü etkinliklerine katılarak kurumlardan gelen İnsan Kaynakları ile görüşmeler gerçekleştirerek staj yeri bulabilirsiniz.